понеділок, 27 листопада 2023 р.

5 клас урок 24 – Текстовий документ і його об’єкти. Програми для опрацювання текстових об’єктів. Середовище текстового процесора Microsoft Office Word

 

5 клас урок 24 – Текстовий документ і його об’єкти. Програми для опрацювання текстових об’єктів. Середовище текстового процесора Microsoft Office Word

 Увага! Під час роботи з комп’ютером дотримуйтеся правил без­пеки та санітарно-гігієнічних норм.

Завдання. Опрацюйте виконання операцій у текстовому процесорі.

1.      Відкрийте вказаний учителем/учителькою файл, наприклад, Розділ 4\Пункт 4.1\вправа 4.1.docx.



2.   Роздивіться вікно програми Word. Знайдіть елементи вікна, описані на малюнку. 3. Виберіть по черзі на Стрічці вкладки Файл, Вставлення. Ознайомтеся з переліком елементів керування на цих вкладках та їх призначенням, використовуючи підказки, які з’являються під час наведення вказівника на елемент керування.

4.   Перегляньте документ, використовуючи смуги прокручування. З’ясуйте, які об’єкти є у цьому текстовому документі.

5.   Опрацюйте переміщення курсора по тексту, використовуючи клавіші, які наведено нижче


6.     Ознайомтеся з відомостями в Рядку стану. Скільки в ньому сторінок? Який номер поточної сторінки? Скільки в тексті слів і символів? Яку встановлено мову перевірки орфографії в документі?

7.     Установіть курсор усередині будь-якого слова червоного кольору і перегляньте на Стрічці у групі Шрифт інші значення властивостей символів цього слова: шрифт, розмір символів, накреслення. Запишіть їх у зошит.

8.     Перегляньте в контекстному меню цього слова перелік команд, які можна виконати над цим об’єктом. Запропонуйте послідовність дій для видалення виділеного слова. Виконайте ці дії. Поверніть слово.

9.     Виділіть у тексті абзац із символами синього кольору і визначте на Стрічці у групі Абзац і горизонтальній лінійці значення його властивостей: спосіб вирівнювання, колір тла абзацу, наявність межі, міжрядковий інтервал. Запишіть їх у зошит.

10. Збільште відступ абзацу від правого поля, пересунувши правий маркер по горизонтальній лінійці.

11. Виберіть у текстовому документі графічне зображення і визначте його розмір на вкладці Формат зображення, яка з’явилась на Стрічці.

12. Установіть по черзі такий масштаб перегляду документа: 50 %, 25 %, 120 %, 100 %, пересунувши повзунок у Рядку стану на потрібне значення. У яких випадках ці масштаби зручно використовувати?

13. Збережіть текстовий документ у вашій папці у файлі з тим самим іменем.

14. Закрийте вікно програми.

15. Виберіть збережений файл у вашій папці. Визначте значення таких його властивостей: розмір файлу, дата змінення, автори, скориставшись командою Властивості контекстного меню об’єкта.

Немає коментарів:

Дописати коментар